Hargebadens Vandrarhem, Ett vandrarhem med anor vid vätterns strand!

Om Hargebadens Vandrarhem och dess omgivning.

Kommer man söderut från Askersund, på väg 50, passerar du två broar, överallt ser man nästan blänk av vatten, vilket ger underbara sköna naturintryck. Du nalkas Vättern och passerar snart Hammar och efter någon kilometer ser du skylten Hargebaden. Vid avtagsvägen ser du också flaggstänger, sväng av och du är inne på helig mark, Harge har fått sitt namn efter Harg som betydde offerplats under forntiden.

Huset som nu är vandrarhem byggdes år 1898 som Harge skola. Denna vackra träbyggnad, rödfärgad med vita knutar har till nedläggningen 1972 varit skolbyggnad. Därefter levde den en tid som privatbostad och för en tid sedanrenoverades skolan och byggdes om till vandrarhem.

Byggnaden ligger vackert vid Verkaviken och omges av en tät granhäck, den stora tomten ansågs under skoltiden vara lämpad för idrott och är än idag bevarad och ger ett naturskönt intryck.

Vätterns norra skärgård är en riktig vildmarksskärgård. De många små uddarna ligger öppna för dess vindar och vågor. Dramatiska klippstränder, kalslipade granithällar och vindpinad tallskog gör att skärgården i stort sett är obebodd.

Längst upp i Vättern ligger Askersund, med smala kullerstensgator, vackra gamla hus och bakgårdar som ger en mysig atmosfär. Strax söderut ligger Hargeby, namngivet efter Hargen som betyder offerplats. Här byggdes vandrarhemmet för över hundra år sedan som Harge skola. Huset är rödfärgat med vita knutar och erbjuder ett trivsamt boende i två- eller flerbäddsrum.

Vid Harge uddar bjuds det på ett storslaget landskap med långgrunda vikar med sandbotten. Naturreservatet Utnäset är också en del av kust- och skärgårdslandskapet, med klippbad och en storslagen utsikt över Vättern!

Tips på saker att göra.

Det finns myvket att göra i och runt Hargebaden.
Nedan följer några exempel. -Har ni speciella önskemål hjälper vi gärna till.

• Verkaviken erbjuder intressant fågelskådning. Här kan du med lite tur få se fiskgjuse, häger, havsörn mm

• Camping och stugby med minilivs och minigolf alldeles inpå knuten.

• Bara 200 meter bort ligger Vackra Hargeviken vid norra Vättern med lång sandstrand och utomhuspool, vattenrutschbana för hela familjen, kiosk och restaurang.

• Harge uddar – naturreservat med fantastisk natur vid Vätterns strand med markerad gångstig. Cirka 1,5 km från Hargebaden.

• Kinaparken, Bastedalens herrgård ligger ca 1 km från vandrarhemmet.

• Stjernsunds slott med slottsvisning under sommaren ligger ca 7 km från vandrarhemmet.

• Ta en fika på Olshammarsgården där Verner von Heidenstam växte upp och besök samtidigt Birgittakyrkan. • Nära till sommar och skärgårdsstaden Askersund, avstånd ca 11 km. Här kan man strosa runt i hamnen och den gamla staden (Askersund fick sina stadsrättigheter redan1643) eller varför inte ta en tur i skärgården med M/S Wettervik.

• Spela golf på en 18-håls bana i Åmmeberg ca 1 mil från Hargebaden.

Användbara länkar

Askersunds turistinformation

Hargebadens badplats
-"Närkes Riviera"


Olsammarsgården

Sjernsunds slott

Kinaparken, Bastedalens herrgård

M/S Wettervik
-Kryssningar i Norra Vättern


Bergslagsdiagonalen

Sjön Vättern